top of page
Search

Kako masaža deluje na telo?


Na masažo pomislimo, ko smo utrujeni in nas vse boli. Tempo življenja nas sili, da smo neprestano napeti. Velikokrat se ne moremo izogniti prisiljeni drži ali obremenitvi, zato moramo poskrbeti, da nevtraliziramo vse neprijetnosti za telo, kar lahko dosežemo z masažo.


Če ste že šli na masažo, potem veste kakšen je občutek po dobri masaže. Če pa še niste, potem pa vas spodbujam k temu, da se kljub možnih zadržkov prijavite na masažo in se prepričate , da ima reden obisk masaže pozitiven odziv na vas in vaše telo.Delovanje masaže:

Masaža nas popelje v stanje popolne sproščenosti, kjer se telo in živčni sistem sprosti in umiri. Z uporabo različnih masažnih tehnik dosežemo mehanične in psihološke učinke, ki delujejo na vsakega posameznika drugače.


Psihološki učinki

Ko je telo umirjeno in sproščeno se srce in dihanje upočasni, izločanje stresnega hormona se zmanjša, zmanjša se krvni tlak, poveča se izločanje serotonina, hormon ki uravnava naše razpoloženje in čustva, zmanjšuje stres, tesnobo, nespečnost, izčrpanost in ostala psihološka stanja.


Mehanični učinki

Poznamo dva glavna efekta masaže:


Povečan krvni in limfni obtok

Masaža poveča krvni in limfni obtok. Za vse posameznike, ki velik delež dneva presedijo doma, zaradi službe ali drugih dejavnikov, lahko masaža deluje kot lažja fizična aktivnost, ki nam pomaga črpati kri in limfo po telesu.

Povečana cirkulacija prav tako izboljša dovajanje kisika in hranilnih snovi v mišične celice (krvni obtok) in odvajanje odpadnih snovi iz telesa (limfni obtok).


Sproščanje mehkega tkiva (mišic)

Učinek masaže nam pomaga pri sproščanju mišičnega tkiva, ki zmanjša boleče zakrčnine in krče (posledično se poveča sklepna gibljivost) s tem pa sproti sprostimo živce, ki so včasih stisnjeni med mišično strukturo. Ko so mišice sproščene, so sproščeni tudi živci. To jim omogoča normalno prenašanje spročil iz in v možgane, kar izboljša funkcijo mišičnega tkiva in organov.Med masažo, se morate vedno počutite udobno in sproščeno.

V nasprotnem primeru brez zadržkov obvestite maserja, če vam je neudobno, ali je pritisk premočan in je bolečina prevelika (premočan pritisk in bolečina povzročita, da stranka napenja mišice, kar povzroči neučinkovito masažo, ali celo poslabša stanje) ali pa če želite, da se kateremu delu telesa posveti dalj časa, saj bo le tako masaža zares sproščujoča in učinkovita. Po masaži, se boste zaradi sprostitve lahko počutili utrujeno, kar pa ne traja več kot en dan. Možna bolečina, ki jo boste čutili po močnejši in globoki masaži, ki je podobna bolečini po športni aktivnosti (musklfiber) ponavadi nastane pri osebah, ki manj pogosto hodijo na masaže ali pa sploh še niso bili in je čisto normalna. Če pa nastanejo modrice pa pomeni, da je bila masaža premočna in nepravilna, zato je pomembo, da maserju sporočite če je masaža premočna.Naročite se na masažo še danes!

7 views

Recent Posts

See All
bottom of page